Saturday, May 19, 2007

Progressive Malays against ' May 13' book ban

According to a malaysiakini report, ex-DPM and adviser to Parti KeADILan Rakyat (PKR) Anwar Ibrahim (pix above) has rejected any suggestion of banning May 13 - Declassified Documents on the Malaysian Riots of 1969. The Malay-language version of the statement is also published in PAS' Harakah Daily which also reported a multiethnic gathering this morning held in support of the freedom of distribution of the book.

Meanwhile, veteran social scientist and son of prominent anti-colonial Malay nationalist Ahmad Boestamam, Rustam A. Sani (left) has also joined the progressive Malay opinions in rejecting any ban of the book while former Utusan Melayu editor-in-chief Said Zahari had already stated his opposition to any ban as the outset of the controversy. Both Said and Rustam call for rational and mature discussion.

Mindguards' changed view on British dossiers

3 Comments:

Blogger fathi aris omar said...

Sdr James, sekadar makluman pembaca2 blog tuan. Terima kasih.

Kenyataan Rasmi & Lengkap
Komunite Seni Jalan Telawi (KsJT)

Bantahan terhadap Rampasan Buku tentang 13 Mei

Rampasan buku “May 13: Declassified Documents on the Malaysian Riots of 1969” karangan Dr Kua Kia Soong oleh pihak Kementerian Keselamatan Dalam Negeri (KKDN) beberapa hari lalu sangat memprihatinkan kami.

Apatah lagi terdapat desakan daripada beberapa pihak di Dewan Negara agar buku ini diharamkan.

Langkah-langkah seumpama ini bukan sahaja boleh dianggap tidak demokratik, tetapi juga tidak mempunyai sikap yang beradab dalam kehidupan masyarakat yang terbuka dan menghargai perbezaan pandangan.

Kami berasa sangat kesal terhadap tindakan seumpama ini yang kami anggap sudah ketinggalan zaman.

Walaupun topik “rusuhan kaum 13 Mei” sering dikatakan isu sensitif tetapi ia tidak wajar ditutup daripada dibincangkan secara terbuka. Usaha menyemak semula fakta-fakta sejarah dan memberikan tafsiran-tafsiran baru berdasarkan kajian terkini haruslah sentiasa digalakkan, bersesuaian dengan perkembangan arus maklumat dunia dan ke arah mematangkan bangsa Malaysia yang kini berusia 50 tahun sejak merdeka.

Kami berpendapat, masanya sudah tiba untuk masyarakat Malaysia membahaskan isu-isu sejarah seumpama ini agar ia boleh dijadikan tauladan dan sempadan kepada kita bagi mengorak langkah membina bangsa Malaysia yang bersatu, progresif, berbudaya ilmu dan bertoleransi.

Kami juga bimbang, selagi isu “rusuhan 13 Mei” tidak dibuka untuk dikaji dengan mendalam, dan selagi ia enggan dibincangkan secara ilmiah seumpama buku “May 13: Declassified Documents on the Malaysian Riots of 1969”, maka tragedi malang ini akan selama-lamanya boleh diperalatkan untuk menimbulkan buruk sangka dan keresahan antara kaum di negara ini.

Selama ini, ingatan “13 Mei” sering diperalatkan oleh orang politik -- baik pemimpin parti kerajaan atau pemimpin parti pembangkang -- dan juga kumpulan-kumpulan Islam setiap kali apabila muncul perbahasan tentang isu-isu yang melibatkan pergeseran kepentingan kaum dan agama.

Tanggal “13 Mei” telah dijadikan momok, telah dijadikan lembaga jahat, untuk menakut-nakutkan orang ramai daripada membahaskan isu-isu penting tertentu. Tarikh “13 Mei” telah disebut-sebut sebagai amaran, khususnya kepada kaum bukan Melayu dan penganut agama bukan Islam.

Sebab itu, kami yang bertandatangan di bawah, yang sebahagian besar kumpulan aktivis, penulis, seniman, dan wartawan muda Melayu berasa terpanggil agar isu “13 Mei” dibenarkan dibincangkan secara terbuka, ilmiah dan tenang.

Sekian, terima kasih.

Komunite Seni Jalan Telawi (KsJT),
Bangsar Baru, Kuala Lumpur
18 Mei 2007

Yang benar:

Hasmi Hashim, jurucakap Komunite Seni Jalan Telawi (KsJT)
Amir Sari, koordinator Institut Kajian Dasar (IKD)
Mustaqeem Mahmood Radhi, pengarah Middle Eastern Graduates Center (MEGC)
Fathi Aris Omar, wartawan & penulis buku
Khairul Anam Che Mentri, penterjemah buku
Firdaus Isa, penyelaras MEGC
Ammar Gazali, pegawai penyelidik MEGC

4:26 AM  
Blogger James Wong Wing-On said...

Terima kasih, saudara-saudari yang dihormati.

4:57 AM  
Blogger Monsterball said...

It will do Malaysia a lot of good if people could learn to discuss and debate contrary ideas and opinions in a civil manner.
Too many people in the establishment simply reach for the standard tool of Banning books and arresting people.
I very much miss the socio-political mental sparring I had in my student days in Australia. Many of my group members considered me a misguided right-wing fascist, but we had very civilised debates over hot cups of coffee, and they are still friends after so many years.

9:06 AM  

Post a Comment

<< Home